לצלול עם ולהרגיש בלי
-מגזין ים-
                                
 

מגזין ים
גיליון 106, אוגוסט ספטמבר 2007
כתב וצילם: אמיר טיטו

העקשנות, כך נראה, משתלמת. לאחר שנים של מלחמה בבירוקרטיה והתגברות על שלל כשלים לוגיסטיים, נפתח ציר ספארי חדש בפני הישראלים, המוביל מאי האלמוגים שמול טאבה ועד לשארם, שחושף את הקסם האמיתי של סיני הבתולית של פעם.

אני תופס את הראש  ולא מאמין, איזו דממה! אנחנו כאן לבד!!!
האם יכול להיות שסוף סוף מצאתי אתרי צלילה כה בתוליים? האם יכול להיות שאני נמצא מרחק נגיעה מחופי אילת ולמרות זאת אף אחד לא צולל בריף המטורף הזה?
האם יכול להיות שיש כאן רק בדואים כמו בתקופה שסיני עוד הייתה "שלנו", ללא מלונות, כבישים ועשרות סירות של צוללנים אירופאים?

על פניהם של מרבית חברי עולה הבעה של רוגע ושלווה כאשר הם שומעים את צמד המילים "חופי סיני". כי הרי גם מי שלא מאוהב במקום יודע שאי אפשר להתווכח עם הקסם שמייצר השילוב המדהים של המדבר החום, בריזות אחה"צ קסומות, המים הכחולים והשקט האין סופי. לרוב, השלווה המדהימה הזאת משויכת לצד "היבשתי" של חופי סיני, אך מי שמכיר את סיני מהצד הכחול, נחשף גם הוא לקסם המוכר בתוספת בונוס ענק- הצלילות. בכל צלילה בריפים של סיני, אני מתקשה להסביר לעצמי איך מתקיימים כל כך הרבה חיים וצבע מתחת למים אך שברגע שהצלילה מסתיימת, ומוציאים את הראש מהמים ואת הווסת מהפה, השקט של עולם הדממה התת מימי מתחלף בשקט של חופי סיני.

הזיכרון הראשון שלי מסיני מתחיל בשנות השמונים המוקדמות כאשר הורי מיהרו לקחת אותנו לחופי נואיבה די זהב ומפרץ נעמה, על מנת שנוכל ליהנות מהקסם של סיני, רגע לפני שמחזירים את חצי האי חזרה לידי המצרים. באותן נסיעות לסיני פגשנו מספר משפחות נוספות שהתמקמו להן עם אוהלים גדולים אל מול המפרצים הקסומים בניסיון טעימה אחרון של השלווה שאפשר לקבל רק בסיני.

עשור לאחר מכן, טרם הגיוס לצה"ל, נסעתי עם חבר טוב לטיול של שבועיים לאורך החופים האהובים. בטיול נחשפתי לסיני קצת שונה ממה שזכרתי מילדותי – "סיני בבנייה". החושות לאורך חופי טאבה ונואיבה היו מעטות, די זהב הפכה להיות דהב, ב- Blue Hole  כבר נבנתה לה הסככה הראשונה על החוף ושארם התחילה לקבל את הצ'ארטרים הראשונים מאירופה שהובילו תיירים למלונות שנבנו להם בקצב מדאיג.

מאז השירות הצבאי ועד היום, ביקרתי טיילתי וצללתי מספר רב של פעמים לאורך חופי סיני וכל נסיעה הרגשתי איך השקט והשלווה מפנים מקום לבנייה ולמסחור, החושות מתמלאות מחג לחג בתיירים מישראל ובמקביל בצד של שארם מתפתחת הבנייה והבטון משתלט על החופים הטהורים. קצב הגידול הורגש היטב גם באתרי הצלילה הפופולאריים שהתחילו לקבל ביקורים של עשרות סירות צוללים מידי יום. וכך , תוך 25 שנה השתנתה לה סיני אל מול עיניי.

בחג השבועות 2007 על סיפונה של ספינה המפליגה מאי האלמוגים ועד לשארם, הרגשתי איך בכל זאת אני מתחבר שוב לסיני של פעם. צולל עם בן \ בת הזוג ולא עם עוד עשרות צוללים וחווה את תחושות השקט והשלווה מבלי לחלוק את החוויה עם עוד אלפי תיירים.
 
                       
 
 
 
מאי האלמוגים לשארם
בענף הצלילה בארץ פועלים שני אנשים ששמם הוא שם נרדף לספארי צלילות בסיני - אילן ורד הנציג הבלעדי של Sea queen ואסף קרסנטי הבעלים של S-club. אילן ואסף השכילו להבין כי הלקוח הישראלי חייב לצאת מרוצה מכל ספארי, לכן חברו שניהם על מנת לייצר חידושים ואתגרים בענף הצלילה הישראלי. חידוש מרענן ואיכותי שנחנך בקיץ 2007 מוכיח שסיני יכולה לחדש גם לאותם "שועלי ספארי" שביקרו באתרי הצלילה בשארם ובאיי טיראן. יש להבין שספארי באזור זה של חופי סיני לא בוצע מזה שנים רבות וגם אז בוצע רק מהחוף ללא יכולת נגישות לאתרים רבים. הפלגה לאורך אותם חופים מעולם לא בוצעה עקב מכשולים בירוקרטים ובעיות לוגיסטיות. אך העקשנות של אילן ואסף אל מול הבירוקרטיה המצרית אפשרה את פתיחתו של הנתיב החדש, בו נוכל גם אנחנו הישראלים, להתרשם מאתרים בתוליים ומיוחדים כגון ראס ממלח, ראס אבו גלום, גבר אל בינת, נבק, ראס טנטור, מריה שריידר ועוד... 
ספארי צלילות המתחיל באי האלמוגים שסמוך לטאבה ומסתיים בשארם מתאים לצוללנים וותיקים שחרשו את אתרי הצלילה בשארם וטיראן אך גם צוללים שרק התחילו את דרכם בעולם הצלילה יכולים ליהנות מצלילות באתרים "נוחים". היתרון המובהק של הספארי נשמר הודות לסירות הזודיאק היעילות שמורידות את קבוצת הצוללנים ישירות מעל אתר הצלילה ובכך חוסכת את "מנהלות החוף" ולא מעט אוויר במיכלים. ספארי המתחיל באי האלמוגים ומסתיים בשארם הינו אמנם המסלול המומלץ למי שרוצה לבקר באתי הצלילה הפרוסים לאורך חופי סיני אך אילן ואסף פתחו אופציות נוספות בהן ניתן לבצע מסעות קצרים יותר המאפשרים למעוניינים רק לטעום מהמסע. השניים עובדים עם מספר רב של ספינות אך ה- "Golden Emperor 2" וה-"Sea Queen" הינן היהלומים שבכתר – ספינות ברזל גדולות ומרווחות המספקות תנאים טובים לאלה המחפשים נוחות.

עם הלוג בוק פתוח
קשה למצוא צוללים המחזיקים Log book המעיד על צלילות בכל האתרים אותם מבקרים במסגרת הספארי. חלק מהאתרים בהם צללנו הינם אתרים שרק שמעתי עליהם סיפורים בעבר ותמיד שאלתי את עצמי למה אני לא משקיע קצת יותר ומגיע גם אליהם. הרי בכל גיחה לדהב החלטתי שהפעם אני מחפש Daily (סירה שמבצעת גיחת צלילה יומית) שתיקח אותי רחוק מההתקהלות ומהצפיפות באתרים הפופולאריים. בכל פעם המנהלות המתישות ולוחות הזמנים הבעייתיים גרמו לי לוותר על ה-Daily היוצא מדהב ולהסתפק בצלילות החוף המשווקות היטב ע"י המועדונים המקומיים.
 
במהלך הספארי חלפנו על פני כל חופי סיני, כאשר הקפטן ומדריך הצלילה מתזמנים את ההפלגה כך שנבצע את הצלילות באתרים אטרקטיביים ומפתים.  במשך שלושת ימי הצלילה הראשונים לא ראינו אף לא ספינת צוללים אחת. אך כאשר באופק התגלתה לה נקודה לבנה שהתקרבה לעברנו והתגלתה כ – daily חצופה מדהב, חשנו איך היא מפרה את השלווה שעוטפת אותנו מיומו הראשון של הספארי. סירות נוספות ראינו אך ורק ביום האחרון של המסע כאשר הגענו לאיי טיראן. 
עד לתחילת ההפלגה לא האמנתי שיש עוד אתרי צלילה בסיני ללא צוללנים – עכשיו אני יודע שפשוט צריך לדעת איפה לחפש. בחלק מהאתרים בהם עגנו היינו עדים למחזה מאוד מעניין: שיירת גמלים מובילה תיירים אירופאים ומאחוריהם עוד מספר גמלים המתנהלים בכבדות מכוון שציוד צלילה תלוי על הדבשות שלהם. התיירים הגיעו עייפים מהמסע בחום הרב בעוד אנחנו יושבים על הסיפון עם קולה קרה ביד אחת וספר טוב ביד השנייה לאחר צלילת שחרית וארוחת בוקר מיצרית בסלון ממוזג.
 
                             
 
      
 
אתרי הצלילה:
לצערי במסגרת ספארי של 5 ימים הכולל 3-4 צלילות ביום, ניתן לבצע רק חלק קטן מהאתרים הפזורים לאורך חופי סיני וכמו בכל ספארי, באשר הוא, את אתרי הצלילה בוחרים קפטן הסירה ומדריך הצלילה בהתאם לתנאי מזג האוויר, זרמי הים ואילוצים טכניים אחרים. לכן החלטתי כמו בספארי לדלג על חלק מהאתרים ולהתמקד ב 4 אתרים ייחודיים אותם ביקרנו במהלך הספארי. מי שיבצע את המסלול במלואו יזכה לבקר באתרים נוספים ורק לאחר הפלגה לאורך 200 קילומטר יתחיל להבין באמת מה טומנים בתוכם חופי סיני.

ראס ממלח – כ 20 קילומטר דרומית לנואיבה מייצרת, גבעה המזדקפת לתוך מפרץ, זרמי ים המושכים לעיתים דגים גדולים ועם קצת מזל גם כרישים. במפרץ קיר אלמוגים ססגוני ומיוחד בין קניונים חוליים המאפשר drift diving מרתק. מעט מאוד מועדוני צלילה מגיעים לראס ממלח לכן הצלילה באתר מספקת הרגשת ראשוניות.

ראס אבו גלום – שמו של הראס נלקח מהשם הערבי של העצים הגדלים למרגלות ההרים, בשנת 1992 הכריזה ממשלת מצרים על שטח של 500 קמ"ר באזור אבו גלום כשמורת טבע. השמורה המבודדת נמצאת במרחק של 12 קילומטר צפונית לדהב, אך הגישה לא מתבצעת על דרך סלולה או מסודרת. למרגלות הכפר הבדואי אל-אומהיד נושקים מספר אתרי צלילה מרהיבים ביופיים שזוכים לביקור מועט מאוד של צוללים במהלך השנה. לראס אבו גלום ישנו שביל גמלים מפותל שיוצא מה- Blue Hole.

גאבר אל בינת – שמו של האתר (בתרגום מערבית) "הקבר של הנערה" – על שם קבר של נערה בדואית הנמצא במעלה הוואדי המוביל לאתר הצלילה. לאתר ניתן להגיעה דרך הים או בהליכה דרומה על גבי שביל גמלים באורך של 15 קילומטר היוצא מדרום דהב, לאתר הצלילה נושקים הרים גבוהים המתרוממים עד לגובה של 1000 מטר המגבירים את תחושת השלווה לאחר הצלילה. בגאבר אל בינת ישנם שני אתרים צלילה דומיננטיים, האתר הצפוני והאתר הדרומי המספקים קירות אלמוגים ססגוניים, קניונים חולים וצדפות ענק הפזורות לאורכם.

נבק- שמורת נבק ידועה בזכות עצי המנגרובים, עיט הדגים, אוניות טרופות וכמובן אתרי הצלילה הייחודים. עצי המנגרובים: יער המנגרובים בנאבק הוא הנקודה הצפונית ביותר על פני כדור הארץ בה ניתן למצוא עצים אלו. זוהי צורת הצמחים היחידה בעולם המסוגלת להתקיים בתנאי מים מלוחים. המנגרובים נצפים בעולם בחופים רדודים, דלתאות ונהרות. התנאים הקיצוניים בהם חיים המנגרובים הינם דוגמה להתפתחות אבולוציונית תקועה מכוון שאין באפשרותם לחזור לחיים במים מתוקים אך מצד שני טמפרטורת המים והסביבה בה הם חיים הינה טמפרטורה טרופית ייחודית הנמצאת הן בסיני והן במקומות אחרים בעולם בין קווי רוחב 23 צפון ו23 דרום (לדוגמא אוסטרליה, פיג'י ומזרח אפריקה). שורשי המנגרובים מתחלקים ל-2. חלקם שואבים מים מלוחים מאד מהים בקרקע בוצית חסרת חמצן. עודף המלחים יוצא מהעלים ומפנה בעזרת הרוחות.  חלקם האחר של השורשים שואב חמצן מהאוויר ממש כמו שנורקלים. בעת גאות, השנורקלים נסגרים על מנת לא להתמלא במים.

עיט הדגים (שלח Osprey): השלך מקונן בשמורת נבק ובאיי טיראן, עוף דורס מרשים הצד דגים בעזרת טפרים קוצניים המונעים מהדג להשתחרר מהאחיזה. המקור חזק ומתואם לקריעת גוף הדג ולסילוק הקשקשים ונוצותיו המשומנות מונעות הירטבות בעת הצלילה למים.

אתרי הצלילה של נבק: נחלת אל תל – אתר צלילה מעניין ויוצא דופן השוכן מול קבוצת דקלים בחלק הצפוני של נבק. מעברים בין סלעים ושוניות המזכירים במקצת את עולם האגדות, לאחר כל המעברים המפותלים ניתן לצאת לריף בים הפתוח ולהתרשם משונית אלמוגים רכים וקשים. האתר מכונה "דיסנילנד" בשל הקניונים המערות והמעברים הרבים היוצרים תחושת ריחוף.

אוניות טרופות: "מריה שריידר" ו"היי דרומה" הן שתי האוניות המהוות שם נרדף לנבק.

רשימה (חלקית) של אתרים נוספים הפזורים לאורך ההפלגה: אל היבק, Blue Hole & The Bell, הקניון אבו הילל הגנים המגדלור האי ריף נפוליאון, Seven Pinnacles 3 Pools, גן המורנות, Umm Seed, המערות ראס טנטור וודהאוס ג'קסון טומאס גורדון הלגונה קורמוראן ועשרות אתרים נוספים הפזורים לאורך חופי שארם מראס ג'מילה וראס נצרני בחלקה הצפוני של שארם ועד Paradise וראס אום סיד בצד הדרומי.

חזרה